SEO checklist | 6 věcí, které zlepšíte hned

Co ovlivňuje vaše pozice ve vyhledávání? Kde a jak používat klíčová slova? Jaké nečekané záludnosti si na vás Google a Seznam připravili?

Vzali jsme to pěkně od základů – psali jsme o tom co je SEO, na co se zaměřit a kdy být vidět ve vyhledávači a ve třetím díle jsme ukázali, kde vzít nápady na témata a klíčová slova. Nyní se podíváme na to zajímavější:
6 kritických věcí, které mají vliv na návštěvnost webu.

Ne každý má nárok na první pozici

Google a Seznam se snaží o jednu věc – poskytovat kvalitní a relevantní odpovědi na vyhledávací dotazy. Tomu se musíte přizpůsobit. Musíte znát svoje klienty. Vědět, co je zajímá, co mají rádi a co mají neradi. Znát jejich chování a všechno jim krásně naservírovat.

Když to dokážete, vyhledávače vás odmění vysokou návštěvností a dobrými pozicemi.

Jenže jak poznají, že zrovna vaše stránky jsou kvalitní? Jak poznají, že zrovna váš web plní potřeby návštěvníků na výbornou?

Faktory ovlivňující pozice

Google a Seznam si nenechají zas tak moc koukat pod ruce. Chtějí, aby se návštěvníci dostávali na weby firem, které se o své zákazníky starají a které jim slouží v nejlepší možné míře.

Nechtějí posílat lidi na web, který patří někomu, kdo manipuluje jejich algoritmem a místo přizpůsobování webu lidem ho přizpůsobují vyhledávači. V tomto směru jsou dnes vyhledávače natolik vyspělé, že jimi manipulovat nejde.

Přesto však existují body, o kterých se ví, že návštěvnost a pozice ovlivňují. Většinou se jedná o body, které zlepšují dojem pro uživatele a nutí majitele webu své návštěvníky lépe poznat a lépe jim sloužit. Tyto body jsou vyzkoušené desítkami tisíc správců webů po celém světě.

Těchto faktorů jsou stovky. A jejich důležitost se mění pro každého z nás. V závislosti na konkrétním dotazu, aktuálně používaném zařízení, místě, kde se nacházíme, historii našeho chování atd.

Nyní se však podívejte na ty nejdůležitější. Na ty, které jsou vyzkoušené, ověřené a můžete je snadno ovlivnit.

Rozdělení důležitých faktorů

Důležité faktory se dají rozdělit na dvě základní skupiny:

  1. on-page prvky
    Nachází na stránce a jsou s ní přímo spojeny. Dobré použití těchto faktorů zvýší viditelnost webové stránky pro vyhledávače a tím její snadnější nalezení uživateli internetu.
  2. off-page prvky
    Jedná se o prvky, které nejsou přímo na vašem webu (především zpětné odkazy z jiných webů)
     

Ano. Rozumíte tomu dobře. Jiné weby mohou ovlivnit návštěvnost toho vašeho. Ovlivňování těchto faktorů je však náročné a vyžaduje hodně práce a komunikace s ostatními majiteli webů. Snadno dostupným (placeným) odkazům se na míle vyhněte.

Na začátku seriálu jsme však slíbili, že se budeme věnovat těm nejsnazším a nejrychlejším věcem.
Pojďme se tedy podívat na to, co můžete udělat hned teď!

On-page prvky, které je třeba znát

Prvky, které přímo souvisí s vaším webem. Některé ovlivníte sami, některé ovlivní pouze ten, u koho svůj web máte koupený.

Ty, které sami neovlivníte tady prostor nedostanou. Pro přehled si alespoň vyjmenujeme, ať víte, kde svého dodavatele trochu popíchnout… ;)

  • Responzivita webu

    aneb je váš web schopen přizpůsobit svoje zobrazení mobilům a tabletům všech velikostí? Dnes je to základ a web, který není responzivní je vykopávka.
  • Rychlost webu

    rychlost webu je zásadní. Nejen, že ovlivňuje spokojenost návštěvníků, ale má vliv i na hodnocení webu z pohledu vyhledávačů. Budu se opakovat, ale vyhledávače chtějí servírovat weby, kde budou lidé spokojení. Do určité míry to ovlivníte tím, že nebudete na stránky dávat obrázky o velikosti 10 MB, 50 MB videa či jinak náročný obsah. Zbytek je na poskytovateli webu.
  • HTTPS zabezpečení

    opět se jedná o standard. Kdo nemá zabezpečený web zaspal dobu a měl by se probrat :) Jedná se o prvek, který ovlivní hodnocení vašeho webu. Navíc prohlížeče jako Chrome či Mozilla nezabezpečené weby označují jako nezabezpečené a lidé se na vašich stránkách nemusí cítit… no… bezpečně.
  • Technický stav webu

    tohle neovlivníte téměř vůbec. Mluvím tady o používání složitých javascriptů, kanonizaci URL adres a použité technologii. Tohle je do velké míry na dodavateli webu, aby měl ošetřené. Případně vám pomůže zkušený SEO specialista.
     

A teď ty, které ovlivníte…

On-page prvky, které můžete ihned ovlivnit

Vezmeme to pěkně popořadě. Stejně jako každý, kdo něco hledá. Sedíte u počítače a něco chcete zjistit… Jdete na Google nebo Seznam. Tam zadáte svůj vyhledávací dotaz a vyhledávač vám vyhodí seznam relevantních stránek.

#1 Titulek stránky

Ozval se vám kamarád, kterého jste dlouho neviděli. Chce se sejít, na chvíli pokecat a dohnat zameškaný čas. Pár dnů na to najednou sedíte v baru. Probíráte všechno, co jste zameškali. Večer utíká pěkně a najednou je ráno. A vy víte, že jste to přehnali...

Takže… co teď? Naštěstí všichni máme velmi moudrého strejdu, který vždy pomůže. Strejda Google.

Takže se ptáte: „jak překonat kocovinu“ a mezi výsledky jsou i následující dva. Který z nich vás v této situaci zaujme?

  • Nevhodný titulek
  • Vhodný titulek

Hmm… na který z nich kliknete? Samozřejmě na ten, který je na první pohled relevantní k vaší situaci. A navíc slibuje jasný benefit! Už žádná krušná rána! Na to jsem zvědavý, co vy? (Jako SEO specialista k němu i tak mám pár výtek, ale i tak to není špatné...)

Titulek je asi nejznámější on-page prvek, který můžete ovlivnit. A který ovlivní váš web.

Lidé ocení, když titulek na první dobrou ukáže, že stránka obsahuje to, co chtějí najít. Vyhledávače zase ocení přítomnost klíčového slova v titulku. Pokud bude klíčové slovo v titulku, vyhledávače danou stránku na toto slovo posadí na lepší pozice. Kromě toho hodnotí také míru prokliku. Kolik lidí vaši stránku na Google vidělo a kolik na ni kliklo? Pokud je míra prokliku vysoká, zaslouží si stránka lepší pozici. Očividně je totiž zajímavá.

Proto aby však lidi titulek zaujal a častěji na výsledek klikali, musí mít víc než jen klíčové slovo v titulku. Musí také být vidět. A v přítomnosti dalších výsledků a reklam není jednoduché. Do titulku tedy zakomponujte:

  • klíčové slovo
  • čísla
  • symboly (otazník, vykřičník…)
  • silová slova – objevte, získejte, zdarma, ověřený, zaručené a tak dále

Tyto prvky zvýší atraktivitu titulků a lidé budou častěji klikat. Na titulcích stránek si dejte záležet. Při jejich tvorbě se však držte hranice cca 60 znaků. Delší titulky vyhledávače zkracují a nikdy nevíte, kterou část z nich vypustí…

#2 Metapopisek

Metapopisek je ten druhý kousek textu, který se zobrazí ve vyhledávači. Na rozdíl od titulku neovlivňuje přímo pozice na klíčová slova. Má však velký vliv na lidi. Mnoho lidí se na metapopisek kouká jako na „úryvek textu ze stránky“. A podle toho si sami v duchu vyhodnotí relevanci stránky. Za zmínku tady stojí přítomnost klíčového slova v metapopisku. Vyhledávače vám za to body navíc nedají. Ale klíčové slovo vytuční a lidé si tak všimnou, že stránka je skutečně relevantní.

Sami se podívejte a řekněte, která stránka vám na dotaz „nejlepší mobily do 5000“ přijde relevantnější:

  • Vhodný metapopisek
  • Nevyhodný metapopisek

Metapopisky pište tak, aby jasně ukázaly, že je stránka relevantní k jejich problému. Uveďte tam další výhody a výzvy k akci, které se do titulku nevešly a držte se stejných 4 bodů jako u titulku – klíčové slovo, čísla, speciální symboly, silová slova.

Z výsledků vyhledávání jste se proklikli na nějaký web. Co teď?

#3 Čitelnost textu a orientace na stránce jako SEO prvek?

Čitelnost textu a rozložení stránky není vyložené on-page prvek a pozice přímo neovlivní. Respektive… ovlivní… ale neovlivní… ale ovlivní… :) Ale stejně to sem zahrnu.

Na samém začátku jsem psal, co vyhledávače chtějí – servírovat nejvíc relevantní výsledky pro lidi, kteří něco hledají. A jeden ze způsobů vyhodnocení je to, jestli se návštěvník z webu vrátí zpátky na Google. Vrátí se a zkusí kliknout na jiný web, protože na tom prvním nenašel vhodnou odpověď? Nebo se vrátí zpátky a změní svůj vyhledávací dotaz na jiný.

A když se vrátí, jak dlouho mu to trvalo? Vrátil se po 5 vteřinách, protože ho něco okamžitě naštvalo? Nebo po 5 minutách čtení a chce zjistit více informací? Nebo se nevrátil vůbec, protože mu web nabídl přesně to, co chtěl? Tohle všechno berte při psaní textu v úvahu. Pokud je text nečitelný, lidi ho číst nebudou.

Ano. Hluboká myšlenka. Vím to. Ale upřímně... Ze všeho nejvíc mě štve, když přijdu na web, kde je obrovský kus textu bez odstavců, bez mezinadpisů, bez odrážek a bez obrázků. Třešničkou na dortu je velikost písma pro trpajzlíky.

V tu chvíli „dávám otočku“. Relevance obsahu, odbornost, důvěryhodnost či užitečnost mě nezajímá. Nikdy totiž ani nezačnu číst. A to samé platí pro většinu lidí.

Při tvorbě textu si tedy dávejte pozor na:

  • nadpis s jasným sdělením, který zaujme
  • rozložení textu na části
  • mezinadpisy jednotlivých částí, které jasné říkají, o čem daná část bude
  • doplnění o multimédia (viz další bod)
  • vytučnění nejdůležitějších informací

Takže čitelnost textu neovlivní přímo hodnocení webu u vyhledávačů. Ovlivní však chování lidí, které ovlivní hodnocení webu. :)

Moje odborná rada tedy vlastně není vůbec odborná... Prostě pište tak, aby se to dalo číst. Tečka.

Napsat text tak, aby byl čitelný, zvládne každý, když se nad tím zamyslí. Pokud chcete mít jistotu, že text splní to, co má, nebo nemáte na psaní textu čas, sežeňte si schopného copywritera.

#4 Optimalizace obrázků (multimédia)

Na čitelnost krásně navazují fotografie, obrázky a multimédia, která text doplňují a ukazují, o čem text je. Návštěvníci webu se nemusí namáhat s představivostí, protože to mají rovnou znázorněné. Ať už je to cokoliv. Produkt, služba, návod… Obrázek zkrátka vydá za tisíc slov.

Používejte fotografie a obrázky. Donutí vás to rozdělit text a lépe ho zorganizovat. Bude přehlednější a lidé vaše obrázky ocení. Stejně jako vyhledávače. Za předpokladu, že jim dáte najevo, co na těch obrázcích najdou.

V tuto chvíli přichází na řadu optimalizace obrázků. Ačkoliv je Google stále chytřejší a chytřejší, a postupně se učí rozeznávat obsah obrázků díky umělé inteligenci, stále není tak daleko, aby vše poznal. A vy mu musíte pomoci.

V okamžiku, kdy přidáte na web obrázek, máte tři možnosti, které byste měli využít:

  • název souboru
  • titulek
  • alternativní text

Název souboru

Jak se obrázek jmenuje? Nechali jste si vyfotit krásné produktové fotografie a od fotografa jste dostali fotky s názvem typu „IMG_123465.jpg“? Jenže to je špatně. Název souboru je u obrázků to první, kam si vyhledávač sáhne při porovnávání vyhledávacího dotazu, který někdo zadal a seznamem obrázků, které by mohl zobrazit. Správný název souboru tedy bude obsahovat vhodné klíčové slovo. Například „strikaci_pistolka_s_pumpickou.jpg“.

Titulek

Titulek je text, který slouží jako pojmenování obrázku. Často se na webech ukazuje po najetí myší na obrázek. (Ne vždy.) Druhá příležitost, kam umístit vhodné klíčové slovo.

Alternativní text

Políčko, které se nikomu vyplňovat nechce. Ale je to třeba. Alternativní text je text, který se zobrazí v případě, že se obrázek zobrazit z nějakého důvodu nemůže. Primárně však slouží zrakově postiženým lidem. Čtečka zrakově postiženého předčítá obsah stránky svému uživateli. V případě, že najde obrázek, tak jim řekne, že je tam obrázek. Vyplněním alternativního textu jim umožníte zjistit, co je to za obrázek.

Buďme upřímní… kolik slepých lidí chodí na váš web…? Tipuji že málo. A proto vám na nich možná ani nezáleží. Jenže komu na tom záleží, je Google. Za vyplnění alternativních textů obrázků vám dá body k dobru a stránku lépe ohodnotí. Sami si pomůžete tím, že do alt textu umístíte vhodná klíčová slova.

Velmi důrazně se však vyhněte psaní reklamních textů do tohoto políčka! Do tohoto políčka patří text typu: „Červená taška s modrým zipem a růžovým páskem přes rameno. Položená na stole.“

Vložením textu „Super výhodná akce na dětské tašky!“ si nepomůžete. Naopak.

Super! Dozvěděli jste se to, co jste chtěli. Nyní se mohou stát dvě věci. Odejdete, nebo vás něco zaujalo a chcete se posunout dále. Chcete si zjistit další informace o daném tématu. Nebo jste se posunuli o krok dál v nákupním procesu a místo hledání informací už chcete jít nakoupit.

#5 Interní odkazy

Dejme tomu, že jste neodešli a chcete se posunout dál. Nyní je úkolem správce webu vám to usnadnit. Do textu by měl přidat interní odkazy (odkazy, které vedou na jiné stránky téhož webu). Z umístění odkazu musí být jasné, co najdu, když na něj kliknu.

V článku na téma „Jak si vybrat vodní pistolku“ neodkazujte na „dětské boty“. A to ani když je máte v nabídce. Odkazujte však na „tlakovací vodní pistolky“, „malé ruční vodní pistolky“ či „vodní balonky“ (alternativa k vodním pistolkám). To vše jsou vysoce relevantní témata, která mohou čtenáře zaujmout.

Kromě toho, že děláte službu uživatelům, pomáháte vyhledávačům se lépe orientovat na vašem webu. Důkladným prolinkováním zajistíte, že při prohlížení webu žádnou z vašich stránek neopomenou. Navíc to pomáhá předat hodnotu zpětných odkazů (viz začátek článku -> off-page faktory) z jedné konkrétní stránky do celého webu.

A pokud do interních odkazů vyberete vhodná klíčová slova, dáte tak najevo, že tato slova jsou pro odkazovanou stránku důležitá.

Jako příklad si můžete vzít tento článek, kde několik odkazů najdete. :)

#6 Vhodný OBSAH!

To nejlepší nakonec. Obsah. Co na vašem webu vlastně lidé najdou? Sloužíte jim nejlépe, jak můžete? Hledání klíčových slov a vhodných témat jsme se věnovali v minulém článku. Jedná se o skutečně důležitý bod – musíte znát svoje zákazníky. Vědět, co je trápí, co potřebují a po čem touží. A svým webem jim perfektně sloužit.

Podívejte se na to sami ze svého úhlu pohledu. Když hledáte „babiččin recept na štrůdl“, tak nebudete moc rádi, když vám vyjede nabídka „štrůdl podle babiččina receptu, 60 g, 50 Kč“ z nějaké restaurace. Bez ohledu na to, jestli to má stránka v titulku a jestli je na toto slovo celkově optimalizovaná.

Při výběru témat vždy berte v potaz uživatelský záměr. Co lidé očekávají, když daná slova zadávají do vyhledávače? Splňte jim to.

Pro jistotu ještě shrnu, kde hledat klíčová slova3 základní zdroje témat:

  1. Osobní kontakt se zákazníky. Bavte se s nimi, ptejte se jich a poslouchejte je.
  2. Klíčová slova, na která se už umisťujete
  3. Analýza klíčových slov. Tu v základu zvládnete sami, případně si ji nechte zpracovat od někoho, kdo tomu více rozumí.

Způsobů, kde brát nápady na vhodný obsah, je mnoho. Zpočátku však tyto tři zdroje stačí více než bohatě :)

Závěrem k úpravám webu

Záměrně jsme se pohybovali na těch nejjednodušších věcech, které můžete rovnou ovlivnit. Věcí, které se dají na webu optimalizovat, je mnoho a jejich úpravy, rozvoj či údržba vydá na full time práci. Nejdůležitější přikázání je však velmi jednoduché – dělejte obsah pro lidi.

Obsah, který je: zajímavý, užitečný, přehledný, dá se snadno vstřebat.

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti je však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko je zapnete. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti